Sunday, February 19, 2012

R, L 10.-11.02.12 Chachapoyas ja Riojo, Yuanjui

Sõit Chachapoyasse mööda jõe kallast ja mägiteid on ilus. Siin võib näha omamoodi looduse ime, vesi voolab üles mäge. Silmaga on näha tugevat tõusu ja vesi liigub üles poole. Lugesin sellest ka P.Vähi blogist ja Andres ütles, et nägi seda ka Alaskal, aga mulle on see esmakordne kogemus. See on naljakas vaatepilt – algul just kui ei mõistagi seda fenomeni, tajud et midagi on valesti, aga mis seda esimesel momendil ei saagi aru. Ja kui see jõuab kohale, siis oled sellest lummatud – vaatad ja vaatad…..

Mägede küljed/kaljud näitavad kunagist looduse ürgjõudu – on võimas jälgida, kuidas mäed on tekkinud, kuidas kunagised horisontaalsed kihid on nüüd 45 kraadise nurga all. Seda vaadates sa mõistad taas, milline jõud on loodusel ja kui me loodust ei hoia, siis mina tema mässu või kättemaksu näha ei taga.



Kütus Peruus on väga kallis. Loodus meenutab veidi Mehhikot – erinevad kaktused on miksitud palmide ja metsiku džungli rohelusega, väga omapärane.

Mõnus väljend hispaania keeles – solomento efectivo – ainult sularahas J.

Chachapoyas – omamoodi linnake 2500m kõrgusel. Esimene koht, kus ei tohtinud keskplatsi juures autot parkida. Politsei tuli väga viisakalt ja seletas meile olukorda ja juhatas kiriku taha tasulisse parklasse. Tunnine jalutuskäik siin ja sõidame edasi.


Üritame sõita Gocha joa juurde, aga teed on nõnda kehvad, et poolel teel keerame tagasi. Kogu see piirkond on tegelikult erineva kõrgusega jugasid ja kaskaade täis pikitud ja kui sattuda sinna selge ja päiksepaistelise ilmaga, siis vaatepilt on imeline.

Hommikul on mägedes vahva vaatepilt – kaks poissi lähevad kooli ranitsad seljas ja kummalgi on lehm paelaga kaasas, eks peavad nad möödaminnes karjamaale viima ja kui koolist tulevad, siis jälle koju tagasi tooma J. Töökasvatus on siin tugev!!!

Peruus on palju tasulisi teid ja üldiselt on need ka korras. Ainus mille eest pole keegi ega miski kaitstud on varingud ja neid praeguste vihmaste ilmadega on päris palju.


 
Linnad ja külad tunduvad mulle juba suhteliselt ühesugused. Imestama ei pane vaesus vaid rikkus – kui savimajakeste vahele sattub tuunitud klaasidega kirev maja, siis see karjud, see ei kuulu siia. Kui ma eelnevalt arvasin, et enamus maju on poolikuid, siis mõistsin, et tegelikult viimistletaksegi ainult maja tänava poolne külg ja ülejäänu pole oluline.

Paar pilti tänasest päevast.

Yuanjuis politsei tungivalt soovitab mitte pimedas edasi sõita.

No comments:

Post a Comment