Thursday, February 9, 2012

N 02.02.12 Ekvaator- Mitad del Mundo

Kas puhas juhus või on see eilse muukimisega seotud, aga hommikul on üks kumm (täitsa uus) poolenisti tühi. Andres saab küll need kaks auku, mis ta kummi seest leiab parandatud, kuid varsti ei tea keda või mida karta L. Säh sulle jumalakartlike inimesi, pätt on ikka pätt, ei loe kui suure  usu sees ta elad.

Ekvaatori monument, koht kus aastal 1736 mõõdeti ekvatoriaalne joon. Monumendi sees läbi korruste on erinevad väljapanekud põlisasukate ajaloost ja kultuurist.


 
Tänapäeva tehnika (GPS) määrab 0 punkti asukoha 300m põhja poole. Võtame ühe tunnise tuuri kraati jalamile.


 
Kraatri läbimõõt 4km, poolel alal elab ligi 150 inimest ja teine pool on looduskaitseala. See on eraldi kommuun, mis tegeleb taime- ja loomakasvatusega. Moodsamatest asjadest on neil elekter ja veidi põllutöömasinaid, puudub televisioon ja telefoniside. Arvestades gaaside eralduvust ja temperatuuri maapõues loetakse seda vulkaani siiani aktiivseks. Inimestel on siin liikumiseks kaks teed – vaevaline autotee 15km 3h või jalgsi 1,5h kraatri servani. Jalgteed on põhiline mida kasutatakse ja nädalavahetusel tullakse koos hobuste ja eeslitega turule oma kasvatatud saadusi müüma. Giidi sõnul on sealsed inimesed nii terved, et 15-kohaline ambulatoorium seisab tühjana ja tööta juba pikemat aega. Niisutussüsteem puudub, kogu vesi tuleb pilvedest, mis laskuvad maha iga päev kella 13 ja 14 vahel. Kraatri külastamiseks on parim aeg enne lõunat, peale seda varjutavad Vaikselt ookeanilt (2000km kauguselt) tulevad pilved kogu vaate.

Andres üritab autole kindlustust saada, kuid see osutub üle mõistuse kalliks (200 usa) ja jätame selle tegemata.

Quitos on reegel, et kindlatel nädalapäevadel ei tohi sõita teatud numbrimärkidega autod ehk esmaspäeval ei tohi kella 16.00-19.30-ni sõita autod, mille viimane number on 1 või 2, siis teisipäeval 3 ja 4 jne. Täna on neljapäev ja Andrese auto nr lõpeb 8-ga, seega VÄÄN peab need tunnid seisma parklas. Jätame ta lennujaama ja kasutame taksosid. Taksodega sõitmine on väga odav – pool tundi 4,50 usa. Üritame ümber vahetada minu tagasilennupiletit. Lootusetu, kui palju Andres ka KLM esindajat ei võlu, miskit ei aita. Olen ostnud sellise pileti, mida isegi trahvi makstes ei saa muuta L. Pole head ilm halvata – sain puhkuse pikendust ja tasu selle eest on uue pileti ostmine. Õnneks oli KLM naisterahvas hästi tore ja selleks, et odavam tuleks soovitas ühe otsa pileti asemel osta edasi-tagasi pileti (1500-1000). Edukat diili tähistame väheke peenemas söögikohas J.

Tark ei torma! Tegutsemine selle vanasõna järgi säästis meid sellest, et oleksime peaaegu ära ostnud Galapagose piletid ilmateadet kontrollimata. Selgus, et alates homsest ja vähemalt 10 päeva sajab ja tormab. Kahjuks jäävad need saared külastamata L. Äkki mõni teine kord!!!

Hommikul parandatud kumm ei jäänud päris pidama, otsime veel vastu ööd võimalust seda korda teha ja see õnnestub.

No comments:

Post a Comment