Sunday, February 19, 2012

P 12.02.12 Nuevo Jaen, Tingo Maria

Hommikul teatab Andres, et politseipatrull oli terve öö meiega samas bensiinijaamas olnud. Kas nad valvasid meid või oligi see nende kontrollpunkt? Liigume Amazonase piirkonna äärealal, mis on muidugi narkoala ja pimedal ajal kontrollimatu. Valges pidavat politseinike jutu järgi olema kõik kõige paremas korras. Ääreala teed on kitsad ja porised pinnakatteteed, aga läbitavad.

Hommikusöök ei tea isegi mis nimega külakeses kuid väga lahke pererahva kodus. Peremees hoiatab, et teed pole kuigi head ja hiljuti suleti sild ülesõiduks ning tuleb kasutada praami. Kui praamipunkti kohale jõudsime oli üllatus suur – tohutult kiire jõgi, ei ühtegi julgestustrossi, lisaks sõiduautodele ka veoautod ootamas ja teisel pool jõge ainult paadid paistmas – tõenäoliselt tuleb praami veidi oodata. Teiselt poolt jõge hakkabki tulema paat, mille pardal sõiduauto – jälgime seda suure huviga J, sest varsti on ju meie kord üle minna. Paadid on omavahel laudadega ühendatud ja moodustavad nõnda praami. Käigus on kaks praami, üks mis veab sõiduautosid ja kergemaid liiklusvahendeid – mootorratas, tuc-tuk ning teine, millel on rohkem paate ühendatud veab veoautosid. Kuus mootorit täiskäigul tööle, suund vastuvoolu ja mõne minutiga olemegi üle. Esimesel momendil tundus selline vesiületus veidi hirmutav, sest vool oli väga kiire, aga kui juba teisel kaldal oled, siis tundub see mõnusa miniseiklusena.


Praami oodates vaatan siinseid lapsi – kuidas ja millega või õigem oleks öelda kellega mängivad. Tüdruku mänguasjaks oli väike ahvipärdik, kelle kasukast ta otsis putukaid ja söötis siis leitud satikad pärdikule. Ma ei oska ettegi kujutada, kas neil on õrna aimu meie laste mängukannidest – arvuti, barbie, puldiga auto….



Teel peavad meid kinni kohaliku kodukaitse esindajad – vabatahtlikud, kes soovisid veidi raha oma õilsa eesmärgi nimel. Andsime ka!


Külas nimega Nuevo Jaen teeme peatuse ja tutvume sealse eluga. Elu nagu elu ikka – söögikohad, väike turu osa, lihapood, mehed mängivad kaarte, inimesed istuvad maja ees pinkidel või avatud rõdudel ja vaatavad, mis tänaval toimub. Siin tajun väga selgelt, et meie oleme neile suurem vaatamisväärsus, aga mitte vastupidi. Paistab, et gringosid siin narkoalal ei liigu kuigi palju. Mingit pahameelt või, et te pole siia oodatud me ei taju.


Järgmises külas käibki vilgas coca-lehtede kuivatamine ja tänu lahkele perenaisele saame meiegi coca maitse suhu.

Peale lõunat saame asfaldi peale tagasi ja taas kuivatatakse tee peal kohvi, maisi, kakaod ja riisi. Sõites tuleb ettevaatlik olla, et ei sõidaks sellest kõigest üle.


Õhtuks jõuame Tingo Mariasse. Keskplatsil inimesed pidutsevad, kirikud on avatud, käib ost-müük, meelelahutuse esinejad.

2 comments:

  1. kuskilt lugesin, ei tea kas ka antud juhul, aga mingit vilja või seemneid laotati asfaldile rehepeksu või koorimise eesmärgil , auto sõidab üle ja koored eralduvad, umbes nii

    ReplyDelete
  2. Huvitav, aga siin oli tegu ikka kuivatamisega, sest hommikuti toodi see asfaldile ja õhtul korjati jälle kokku. Asfalt kuumeneb päeva jooksul ja kuivatat viljad kiireemini ja ma ei näinud, et sõidukid oleksid sellest üle sõitnud.

    ReplyDelete