Tuesday, March 6, 2012

K 29.02.12 Oruro, Potosi

Oruro – 3706m kõrgusel, ümbritsetud mineraalmaakide poolest rikastest mägedest, ümbruskonnas palju kaevandusi ja kaevurite külakesi. Linn iseenesest mingit muljet ei jäta, sööme ja võtame raha ning sõidame edasi.


Teel sajab vihma, mõnes kohas on värskelt sadanud lund, kivised mäenõlvad, kidur taimestik, laamad ja lambad, põllumajandust vähe. Paljud teelõigud on tasulised, aga see ei tähenda, et teed oleks korras. Löökaugud on korralikud, kuigi osad on kividega täidetud, siiski pimedas siin sõita ei tahaks. Liigume kõrgusel +- 4100m. Osa pinnasest tee ääres on valge, kuid lumi see ei ole, jääb üle kas väga hele kivim või sool – arvan, et viimane on õige. Enamus liiklusvahendeid tossavad siin, must suits ja kohutav hais on ka VÄÄNi lahutamatu osa  - vähe õhku ja ei tea kütuse kvaliteeti.



Siin on tavaline, et autodel pole ohukolmnurki, siis tõmmatakse tee äärest esimesed suuremad rohututid ja sellest piisabki. Paistab, et õnnetusi on palju, sest teede ääred on täis riste. Ohtlikes kurvides on uudsed lisamärgid  - kivitornid, mille üks külg on värvitud kollaseks.



Kõrvalistuja peab olema mitmekesiste oskustega, sest kõike tuleb teha sõidu pealt. Teeb blogi, loeb kaarti ja vajadusel hoiab rooli kui juht pildistab J.


Enne Potosi sissesõitu on vaja meil kütet võtta ja siin saamegi tunda seda, mis tähendab kui mõni sai on värske ja poolik. Kütte eest kohalikus rahas oleksime pidanud maksma 93, meie käest küsiti 230, mis on väga ok, aga tšekk esitai 600 raha kohta. Kutt lihtsalt nii naglalt tahtis endale vahelt teha. Andres juhtis viisakalt tähelepanu, et siin on midagi valesti, kuid tal jäi õigust ülegi ning siis muutus ka Andrese suhtumine. Fotoaparaat välja, kõik pilti ning pakkumised olid järgmised:  kutsume politsei või ta annab meile korraliku tšeki, kus on kirjas, et võtsime 25l ja see maksab 230 raha või ta müüb meile kütte 1l 5raha ja me unustame selle inetu intsidendi.  Osapooled valisid viimase variandi.


Potosi  - ilus turismi linnake, kirikud tuledes, värvilised purskkaevud, jalakäijate tänavad, söögikohad ja turismibürood.  Ühest tuure tegevast büroost saime hüva nõu homse soolajärve külastamise suhtes – pole mõtet tuuri osta ja suurt raha maksta vaid maksta natuke autojuhile ja sõita tal järgi. Ise midagi avastama pole mõtet minna, äraeksimise protsent on väga kõrge.


Tordid otse tänavalt, kus käivad inimesed, sõidavad autod ja ei mingit katet :).

Ööbime Porcos 4100m kõrgusel.

No comments:

Post a Comment