Wednesday, October 12, 2011

Toronto kesklinn (alllinn)

Minu üks võõrustajatest Mailis elab Toronto äärelinnas ja selleks, et jõuda kesklinna pidin ma sõitma bussi ja metrooga. 3.- kanada dollari eest saad osta ühesuunapileti, mis kehtib mõlemas transpordis. Tänu headele inimestele, kellelt teed küsisin , jõudsin kesklinna viperusteta.
Mõned tähelepanekud ühistranspordis sõites - meie mõistes valgeid inimesi nägin võrreldes asiaatide, araabia päritolu, latiinode ja neegritega ikka suhteliselt vähe. Igal teisel on midagi kõrvas või käes, olgu see pleier, ipod, telefon... Ühte veidrat tütarlast jälgisin kohe pea pool sõitu - tuli vagunisse, istus, võttis kotist välja mingi õhuvärskendaja ja lasi seda mitmed korrad enda ümber :), õnneks lõhn ei olnud kõige hullem. Peale seda hakkas avama pakendit, milles olid kõrvaklapid - võttis suurest maniküürikomplektist välja käärid ning hakkas siis tükke pakendi küljest ära lõikama ja kõik mis lõigatud kukkus sinna samma vaguni põrandale maha. Tundus, et mitte ainult mina ei jälginud seda tegevust imestunud pilgul. Kolmas asi mis oli mulle uudne, et ta ei võtnud palja käega käsipuust kinni vaid sidus mingi salli eelnevalt ümber käe. Nüüd kuulsin Mailise poja käest, et see pidi üsna levinud olema ja et hiinlased pidavat vahest isegi maske näo ees kandma. Isalami usku naisi, kes kannavad oma musta ürpi, nii et ainult silmad paistavad nimetatakse omavahel rääkides ninjadeks :)
Mõtted linnas jalutamisest - linn on väga loogiline, tänavad jooksevad põhjast lõunasse ja läänest itta, igal ristmikul on sildid, mis tänavad ristuvad. Seega, kui sul on käes ka linnakaart pole mingit ohtu, et sa ära eksid. Tänavalt tänavale on üleminekud sujuvad, st et jalgratturid, ratastoolis inimesed pääsevad vaevata igal pool liikuma, sama kehtib ka auotudele - ei kohanud, et kuskile sissesõituks oleks mõni auto pidanud üle äärekivi sõitma. Linn on täis kõrghooneid, vahele on eksinud ka mõned madalamad, aga kuidagi väga üksluine ja mulle piisas 4h, et ma kesklinnast ära tüdinesin. Osa kaubanduskeskusi on ikka väga-väga suured, paar pilti Toronto Eaton Centrist ( 4 korrust, ühest otsast teise ma jalutasin ikka tükk aega, aga mis on huvitav, et ei tekkinud tahtmist mitte ühtegi poodi sisse astuda :) )



Haljastuses oli palju kasutatud kooslust krüsanteem ja dekoratiivkapsas.



Linnas näeb palju musti oravaid, kes pidid siin olema paharettide staatuses - tõmbavad lillesibulaid ja värskelt tärganud kultuure üles, kui aedades valmivad puuviljad, siis tavaliselt pererahvas pidi saama ainult väikse osa saagist, sest suurema osa läheb oravate kõhtu.


Keeltest kuulsin tänaval vene keelt, aga see pidi väga tavaline olema, sest sisserännanuid on lihtsalt nii palju ning kaubanduskeskuses soome ja rootsi keelt.
Ilm oli täna tuuline, 22 kraadi ja õhtupoole hakkas sadama vihma.
Mõned pildid kesklinnast:


Trammid on tunduvalt väiksemad kui meil Eestis.

Kui meil on tuvid rohkem maapinnal, siis Torontos istusid nad poolkuivanud puu okstel.



Inimesd tulevad järve äärde, võtavad kingad jalast ja naudivad loodust :)


Teletorn, mis kunagi oli maailma kõrgeim. Kõige ilusam pidi seal üleval olema kui jõuad ülesse veel valges, siis jälgid järgemööda päikeseloojangut ja linna järk-järgulist tuledega süttimist. Kõige olulisem on muidugi selge ilm :). Täna pidin lausa veidi aega ootama, et pilti saaks teha, sest nii mõnedki pilved olid teletorni kupli kõrgusel.
Hulkuvaid koeri ja kasse ei näinud ja tuli välja, et nendega võideldakse väga tõsiselt. Juhul, kui keegi näeb sellist õnnetut looma kuskil, siis teavitab ja loom püütakse esimesel võimalusel kinni. Asotsiaali moodi inimesi nägin üksikuid, aga neid pidi muidugi palju olema. Autodest - palju igasugu suuruses dziipe, veooautod ja kaubikud on enamus ameerikaliku ninaga, mõningaid sportautosid nägin ning ülejäänud tavalised rahvaautod Smardist Mersuni, mõni vana ameerika suurt laev ka.
Ajavahe Eestiga 7h.

No comments:

Post a Comment