Friday, January 31, 2014

E 23.12.13 EVERGLADES rahvuspark


Äratus kell 7, minu armastatud hommikusöök – ise keedutud kaerahelbepuder, paar võileiba ja tassike kohvi. Tänase hommikusöögi lööklauseks sai- keeruline on puhata koos inimesega, kes ei oska puhata. Väljasõit 8.30 ja 9.30 läheb lahti kayaki tuur.
 
 
Nõme süsteem, tuleb sõita pargist välja linna ja sealt jälle parki tagasi. Andres proovis rääkida, et tuleme sinna kohta, kus paadid vette lastakse (rahvuspargi territooriumil), aga tulutult.

Meie grupp on 5 hiinlast+meie+Alex. Alex on kutt, kes lihtsalt esimesest silmapilgust röövib mu südame. Mingit sorti metsikust, lihtsust, professionaalsust ja tähelepanelikust, see on midagi sellist, mida sa ühe sõnaga väljendada ei suuda, aga tajud iga keharakuga. Ole mu kaaslane ja ma järgnen sulle kuhu iganes, kauaks iganes J.

Kõigepealt kayaking, mis on tohutult lõõgastav tegevus. Vaikselt sõuad läbi imeliste mangroovisalude ja –tunnelite, otsid alligaatoreid ja krokodille, kuulad Alexi jutte – üldine info + seigad, mis on temaga juhtunud siin 2-aasta jooksul. Kuigi nägime ainult ühte alligaatorit, möödusid 2 tundi kiiresti.






 







Edasi sõitsime Flamingo Camp-i lõunasöögile ja samas õnnestub meil näha lamantiine. Need on vaid üksikud hetked kui nad tulevad vee peale hingama, aga ma olen nii õnnelik. Jään lootma, et selle reisi jooksul õnnestub mul neid veel näha.

Soovitus, kui olete siinkandis ja soovite võtta tuuri, siis võtke paari ööbimisega väljasõit, see küll maksab kuskil 450 USD, aga pidid olema garanteeritud haid, lamantiinid ja delfiinid jms ja ööbitakse vee peale ehitatud platoodel. Sellest rääkis täna Alex. Alexile oleme siin oldud aastate jooksul esimesed eestlased. Huvitav fakt, et turistidest valdav osa on hiinlased, Euroopast -  prantslased, sakslased ja siis kanadalased.

Viimane osa päevast on matk märgala metsas, kus vesi ulatub põlvini ja üle. Toigas käes kompad sügavust ja hoiad tasakaalu, siin on oht astuda peale mõnele maole või astuda sisse krokodilli auku. Meil läks kõik hästi, nägime ühte madu ja erinevaid linde. Hästi lähedalt saime jälgida öökulli ja üritasin Alexile selgeks õpetada eesti keelset sõna öökull, kuid selle väljahääldamine ei tahtnud ka peale 5x õnnestuda J Lisaks, ära puutu taimi, mida sa ei tunne. Siin rahvuspargis on puu, mille kõik osad on äärmiselt mürgised ja tekitavad inimesele kohtava allergia ja mädanevad haavad, millest paranemine võtab miinimum 2 nädalat. Looduses on olemas ka puu, mille vaik aitab haavu parandada, aga sa pead seda tundma ja paranemine ikkagi võtab mitu nädalat aega.





 
Kayaking, matk vesimetsas, hetk lamantiinidega + Alex on tänase päeva motoks.

Tagasiteel matkalt saab Andres sõnumi, et Torontos on jäävihm seisma pannud kogu elu – elekter on ära, inimesed otsivad generaatoreid ja kütust, kogunevad naabritega ühte majja, et oleks soojem ja saaks teha süüa. Ka Andrese majast on kadunud elekter ja me sõidame linna Mailise korterisse, et Andres saaks korda ajada elu kodus nii, et keegi vaataks ta kinnisvara järgi.

1 comment:

  1. nagu meilgi, perearst ütleb,kui võtad tabletti, saad nädalaga terveks, kui ei, siis põded seitse päeva :D

    ReplyDelete