Friday, January 31, 2014

T 24.12.13 Everglades rahvuspark – Shark Valley ja Marco Island


Hea on olla looduses, aga linnas magamise suureks plussiks on sääskede puudus J. Värske õhk, tuul, päike ja aktiivne tegevus väsitavad paras jagu ära, eile kustusin kella 22 paike nii ära, egas kuulnud isegi millal Andres magama läks.

Hommikul kell 7 äratus. Õnneks on Kanadas olukord stabiliseerumas ja saame täna rahvusparki tagasi sõita. Sõit Shark Valley-sse mööda head asfaltteed, mille ääres jookseb kanal, kus elavad erinevad linnud ja alligaatorid. `Vennad` lihtsalt peesitavad kanali kaldal laskmata end millestki häirida. Inimeste majad kanali ääres on ääristatud kõrgete ja tugevate aedade ja väravatega, sest kroks võib tunduda uimane ja aeglane, aga tegelikult on ta maismaal kiire liikuja. Paar nippi, mida Alex rääkis – kui tuleb vajadus krokodilli eest plehku panna, siis siksakitades, sest tal on küljele liikumine raskendatud. Kui peaksid jääma talle lõugade vahele, siis suru talle pöidlad silma ja looda, et ta sinust lahi laseb. Kui sind peaks kätte saama püüton ja hambad sisse lööma, siis sinu käitumine peab olema loomulikule reaktsioonile vastupidine. Nimelt, püütonil on sissepoole kaardus hambad, seega sa ei tohi näiteks kätt tal suust välja rebida vaid hoopiski sissepoole suruma. Eelnevalt peab sul olema muidugi terav nuga käepärast, et teda kohe tapma hakata ja kui sa oled edukalt ta vagaseks teinud, siis käe rohkem lõugade vahele surudes selle sealt eemaldama ning kohe arsti juurde. Püüton pole mürgine, aga ta hammastel on kohutavad bakterid, mis sügavates haavades tekitavad raskeid põletikke.

Mõte teha airboat sõitu, aga vaatab kuidas aega jääb, sest need kohad, millest mööda sõidame, kas on liiga ülerahvastatud ehk peab kaua ootama või pole kedagi, seega tuleb kaua oodata, et paat rahvast täis tuleks.

Shark Valley matkaraja saab läbi teha ise, kui ka kohapeal pakutava `trammiga`, millega kaasneb ka giidi teenus. Meie tegime seda ise ratastel ja see oli igati  tegemist väärt, eks pildid räägivad ise enda eest. Raja pikkus 20km kanti. Peab lisama, et meil vedas ilmaga – veidi tuuline ja pilvine.




 






Rattaretk tehtud liigume läände Marco Islandi poole tehes mõned sissepõiked rahvuspargi radadele, mille saab läbida autoga. Taas räägivad pildid enda eest J.



 
Marco Island on kanalitega ühendatud saarte kompleks, kus inimestel on maja ees auto ja tagahoovis kanalis oma paat. Silma jääb äärmine puhtus ja hoolitsetus, inimesed naeratavad, teretavad ja on lihtsad vaatamata oma suurele rikkusele. Meie jõudsime siia tund enne pimeduse saabumist ja egas me muud ei jõuagi teha kui tänavatel ringi sõita ja seda ilu silmadega ammutada. See on koht, kuhu võiks varuda kindlasti mõned tunnid rohkem aega ja Andres arvates on külastamist väärt ka linn nimega Naples, mis asub samuti Florida läänerannikul, veidi Marco Islandist põhja pool.

Täna on enamus kohti avatud ainult kella kuueni. Võtame hiina restoranist toidu kaasa ja sõidame tagasi Miamisse Mailise juurde ööbima. Tagasiteel puudutame jutu sees teemat, mis kütab kired ülesse ja enamus sõidust möödub vaikuses. Peale 2 tundi kiirteed, kuskil 9 paiku oleme korteris. Mina olen väsinud ning jõulude tähistamise asemel lähen magama.

No comments:

Post a Comment